Det er ikke uten grunn at den figurative kunsten har kommet i skyggen av den abstrakte kunsten siden oppfinnelsen av fotografiapparatet. Når vi nå har glimrende muligheter til å gjengi virkeligheten objektivt med foto, hvorfor skulle man fortsette å male den? Det er min overordna holdning til figurativ kunst – jeg ser ikke poenget. Hvis man vil reprodusere virkeligheten, kan man jo bare ta et foto.

Jeg er altså ikke særlig opptatt av håndtverket. Hvis man ikke har annet å uttrykke enn «se så flink jeg er, er det ikke vakkert», har det lite i kunsten å gjøre.

Men siden jeg setter stor pris på surrealisme, innser jeg at å kunne tegne en hånd (som ser ut som en hånd) kan være nyttig. Den beste kunsten kombinerer gjerne elementer både fra figurativ og abstrakt kunst i kraftfulle uttrykk. Og det finnes også mye abstrakt kunst som såvidt jeg kan se ikke uttrykker noe som helst, og som jeg derfor sidestiller med figurativ kunst hva verdi angår.

Jeg innser at jeg kanskje er en smule ignorant. Noen kunstutdanning har jeg ikke. Jeg hadde håpet å ta litt kunsthistorie dette semesteret, men alt var fullt så jeg må vente litt til. Heldigvis er jeg ingen statsoppnevnt smaksdommer eller har noen som helst rolle i kunst-Norge, og står derfor fritt til å mene akkurat hva jeg vil.

Reklame

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s